Whiskyk

A whisky, vagy más néven whiskey, egy időtlen és kifinomult ital, melyet évszázadok óta értékelnek szerte a világon. A whisky készítésének története mélyen gyökerezik, és számos ország hozzájárult ahhoz, hogy ma a világ egyik legelismertebb szeszes itala legyen.

A whisky kialakulásának hátterében a gabona, például az árpa, a kukorica, a rozs és a búza használata áll. A gabonafélékből készült italok már a középkorban ismertek voltak Európában, de a whisky kialakulása Skóciához köthető. A skótok felfedezték, hogy a gabonafélékből erjesztett és desztillált ital rendkívül ízletes és tartós.

A whisky készítése alapvetően a következő lépésekből áll: maláta előállítása, erjesztés, desztillálás és érlelés. Első lépésként a gabonát malátává alakítják, majd az így kapott malátát vízzel keverik, hogy a keményítőt cukorrá alakítsák. Ezt követően az elegyet erjesztik, ahol a cukor alkohollá alakul át. A desztillálás során a keletkező alkoholpárokat szétválasztják, így kapják a tiszta szesz alapját.

A whisky egyik meghatározó jellemzője a hosszú érlelési folyamat. A whisky minőségét nagyban meghatározza, hogy milyen hosszú ideig érlelik tölgyfahordókban. A hordók érintkezése a fa anyagával különleges aromákat és karaktert kölcsönöz a whiskynek. Az érlelési idő és a hordók típusa számos változatot eredményez, mint például a single malt, a blended vagy a grain whisky.

A különböző országok sajátosságai és hagyományai befolyásolják a whisky készítését. Skóciában a single malt whisky népszerű, ahol csak egyetlen lepárlóban készített malátát használnak. Az ír whisky híres a puha, gyümölcsös ízéről és az édes, lágy karakterről, melyet többszörös desztillálással érnek el. Az amerikai bourbon whisky a kukoricából való készítéséről ismert, és a tölgyfa hordók intenzív aromájáról.

Rendezés:

CHIVAS REGAL ROYAL SALUTE THE RESERVE 0,7L DD.

87.300 Ft
Kívánságlistára teszem

CHIVAS REGAL WHISKY 12 YEARS 4,5L

80.500 Ft
Kívánságlistára teszem

JIM BEAM 4,5L + ÁLLVÁNY

77.000 Ft
Kívánságlistára teszem

JAMESON WHISKY 4,5L + ÁLLVÁNY

68.000 Ft
Kívánságlistára teszem

JOHNNIE WALKER BLACK LABEL 3L

63.600 Ft
Kívánságlistára teszem

JAMESON 18 YEARS WHISKY 0,7L DD.

62.800 Ft
Kívánságlistára teszem

CHIVAS REGAL ROYAL SALUTE 21 YEARS 0,7L

59.000 Ft
Kívánságlistára teszem

GURLEX NESTVILLE 0,7L ÓRA FADOBOZ

50.200 Ft
Kívánságlistára teszem

BOWMORE 18Y. DEEP&COMPLE 0,7L

49.400 Ft
Kívánságlistára teszem

JAMESON SIGNATURE RESERVE 1L DD.

48.900 Ft
Kívánságlistára teszem

JACK DANIELS 3L

48.000 Ft
Kívánságlistára teszem

JAMESON THE DISTILLER'S SAFE 0,7L

47.600 Ft
Kívánságlistára teszem