Tequilák

A tequila, a mexikói szeszesital, gazdag történelmével és karakteres ízével emelkedik ki a világ különböző likőrjei közül. Készítése és létrejötte szorosan kapcsolódik a kaktuszok közé tartozó kék agávéhoz, és a tradicionális módszerek hozzáadnak egyedi íz- és aromajegyeket az italhoz.

A tequila története visszanyúlik az indiánok előzőleg ismert és felhasznált italaikig, mint a pulque, egy fermentált agávéital. Azonban a tequila modern változatának kialakulása a 16. századra vezethető vissza, amikor a spanyolok az érlelt agávélevet desztillálással alkohollá alakították. A tequila szülőhelye a Mexikói Jalisco állam, ahol az ideális klíma és a gazdag talaj elősegíti az agávé termesztését.

A tequila elkészítése a kék agávé főzetéből származó cukornedv desztillálásával kezdődik. Az agávé előkészítése hosszadalmas folyamat, ahol a leveleket eltávolítják, és csak a szívhez, vagy piñához közeli részeit használják. Ez a rész gazdag cukortartalommal rendelkezik, ami az édes és komplex íz alapját képezi.

A cukornedv desztillálására két fő módszer létezik: a tradicionális és a modern. A tradicionális módszer során a piña-t nagy kő kemencékben sütik meg, majd hordókban lefedve természetes erjesztőszerekkel hagyják erjedni. A modern módszer során a cukornedvet acéltartályokban főzik, és a desztillálás alkalmával gyakran alkalmaznak modern eszközöket.

A desztillálás után a kialakuló tequila négy fő kategóriába sorolható: Blanco (fehér) - friss és lágy, jó minőségű agávé ízzel; Reposado - rövidebb ideig (2-12 hónap) érlelt tequila, mely sima, vaníliás és fahéjas ízjegyeket kap; Añejo - hosszabb ideig (1-3 év) érlelt, érett és komplex ízvilágú tequila; Extra Añejo - tovább érlelt (3 év felett) tequila, mely különleges gazdagságú és karakterű.

A tequila készítése és minősége számos szabályozási előírásnak és hagyománynak van alávetve. Az 1990-es években a Denominación de Origen (DO) státusz megszerzése óta a tequila gyártására vonatkozó szigorú előírások szabályozzák az agávéültetvények művelését, a desztillálási folyamatot és a termék címkézését, biztosítva ezzel a magas minőséget és az autentikus ízélményt.

Rendezés:

LA COFRADIA ANEJO 0,7L

29.300 Ft
Kívánságlistára teszem

1800 CRISTALINO ANEJO 0,7L DD.

28.100 Ft 25.290 Ft
-10%
Kívánságlistára teszem

DON JULIO BLANCO TEQUILA PDD. 0,7L

25.100 Ft
Kívánságlistára teszem

CABO MAYA ANEJO TEQUILA 0,7L

24.000 Ft
Kívánságlistára teszem

PATRON REPOSADO TEQUILA 0,7L

24.000 Ft
Kívánságlistára teszem

CORRALEJO 99.000 HORAS 0,7L

23.700 Ft
Kívánságlistára teszem

LA COFRADIA BLANCO 0,7L

23.700 Ft
Kívánságlistára teszem

CABO MAYA REPOSADO TEQUILA 0,7

22.000 Ft
Kívánságlistára teszem

PATRON SILVER TEQUILA 0,7L

20.900 Ft
Kívánságlistára teszem

KAH TEQUILA ANEJO 0,7L

20.500 Ft
Kívánságlistára teszem

DON RAMÓN JOVEN MEZCAL 0,7L

20.400 Ft
Kívánságlistára teszem

LA COFRADIA REPOSADO TEQUILA 0,7L

19.850 Ft
Kívánságlistára teszem